
Om langturer med slitne bein
Når dere føler dere opplagt til det, kan dere godt stokke programmet slik at dere av og til får langturen dagen etter en hard økt, særlig hvis langturen ikke er lenger enn 140 minutter. Det tror jeg kan være effektivt. Det er mange ganger jeg bevisst bruker den strategien i et treningsprogram: Da vil langturen få effekt som om det var en mye lengre langtur. Teorien er som følger: På grunn av “utmattelsen” ved start, vil en 100 minutters langtur gi effekt som siste halvel av kanskje en så lang tur som en 180-timers-tur, på mange måter. Og dette kan vi utnytte. Jeg, og mange andre, vet jeg, har erfart i praksis at dette gir gode resultater.
Så vær ikke redd for å løpe en langtur selv om du er aldri så sliten, egentlig uansett, hvor lang langturen er! Men hold farten nede, og gå i motbakkene, hvis du må presse.
For eksempel opplevde jeg en gang at jeg hadde åpnet for hardt på et 24-timersløp på Bornholm. Jeg pratet med en svensk ultravenn, som også åpnet for hardt, og vi glemte å kontrollere farten. Etter tre timer så jeg at pulsen var altfor høy, og jeg roet litt ned. Men jeg hadde ambisjoner om pallplass, så farten var bra likevel. Etter seks timer var jeg helt pinn-stiv i beina. Da la jeg meg ned i 6 minutter med beina på en stol, slappet godt av, spiste og drakk litt, og så startet jeg på de neste 18 timene, men i et mer fornuftig og bærekraftig tempo. Etter 12 timer var jeg ganske så stiv igjen, så de siste 12 timene løp jeg en variasjon av kort-intervall, og langintervall: Jeg tvang beina igang igjen med kortintervaller. Så klarte jeg lengre og lengre strekk, før det smalt igjen, og kortintervaller ble løsningen. På den måten løp meg opp igjen på 2. plass når vi kom i mål etter 24 timer. Den eneste som var foran meg, var han jeg pratet med de første tre timene. 🙂
Jeg gjorde noe tilsvarende i flere andre ultraløp. Jeg presset og presset i time etter time med stive, slitne bein, med og uten intervall-løping. Men jeg ble i stadig bedre form av det, og fikk en fantastisk base og fettforbrenningseffektivitet.
Så vær ikke redd for lange, rolige turer med stive, slitne bein!