
Mat under maraton?
Hei alle sammen!
Jeg fikk følgende melding fra en av dere i dag:
Hei,
Hvilke strategi har du når det gjelder næringsinntak under maraton?
Når jeg løp Holmestrand på lørdag, så nøyde jeg meg med å drikke sportsdrikk.
Jeg spiste ingenting under løpet.
Vanligvis så spiser jeg New Energy sjokolade på alle treningsøkter som varer over 2t.
Da spiser jeg en halv New Energy pr time, fra 1.5t.
Under tidligere maraton har jeg også spist Gel og sjokolade.
Jeg valgte mer eller mindre tilfeldig å ikke gjøre det denne gangen, da det tar litt tid og jeg var redd for å bli dårlig i magen.
Hva tenker du generelt om næringsinntak under maraton?
Jeg svarte følgende, og dette kan jo være nyttig informasjon for dere alle i gruppen:
Jeg mener det er en god strategi å starte påfyll av karbohydrater allerede på første stasjon, og fylle på i den grad magen tåler det. På siste stasjon, hvis den er nærmere enn 25 minutter fra mål, har det ingen hensikt å ta noe annet enn cola. Der er mye sukker, med høyeste GI, som går raskt i blodet. Annet med lav GI, får du ikke nyttiggjort deg før du er i mål.
Jeg gjør – og har alltid gjort det motsatt av det du gjør: Jeg har aldri med meg noe på langturer under 3-3:30 t. , kanskje vann, hvis det er ekstremt varmt. Lengre turer opptil ca 4 timer, har jeg ofte med meg vann uansett. Enda lengre, så har jeg ofte blandet juice og vann 50/50 i en liten 1/3-liter flaske, og noen ganger en 2/3 liter drikkeflaske, og tatt en klype salt i hvis det er veldig varmt.
Innsigelsen mot ikke å ta til seg fast på trening, er for mange at de trenger å vende seg til å ta næring til seg, og føle seg trygg fra treningen på at de tåler det. Det er i hvert fall alltid lurt å teste ut nye ting på trening, før du tar det i konkurrase. Jeg har imidlertid alltid vært velsignet heldig med magens tåleevne.
Jeg tror jeg har hatt ekstra god trening av fettforbrenningseffektivitet, fordi jeg har løpt så mye på ingenting, eller kun vann. Da løper jeg meg raskere tom, og får lengre tid med 100 % fettforbrenningstrening, uansett fart på slutten. Er det ikke mer glykogen, må kroppen bruke fett, også under fartsdragene jeg pleier å ta mot slutten. Så tvinger jeg kroppen til å være enda mer effektiv med fett som drivstoff. I tillegg øker man størrelsen på glykogenlagrene ved å løpe dem ofte tomme. Nå jeg så kommer i maratonløp, og fyller på, får jeg quadrippel bonus: Bedre fettforbrenning, større glykogenlagre, en kropp som er vant til å prestere uten tilførsel av mat og væske og derfor også ekstra boost av å fylle på med bananer, sjokolade, sportsdrikk og – på slutten – cola, hvis de har. 🙂
Mange ganger har jeg kun tatt til meg sportsdrikk, og det har gått helt greit. Andre ganger har jeg gjerne tatt til meg karbohydrater i tillegg, tilsvarende en halv banan pr mil, kan jeg tenke meg. Aldri mye. Ikke på ultraløp heller. Mitt beste ultraløp drakk jeg kun sportsdrikk og cola annen hver runde under Bislett. Jeg tok også en salttablett og en kalsium/magnesium tablett etter 3-4 timer, og en kopp med kaffe med en god del sukker i etter 18 timer, da jeg hadde det litt tungt. De siste tre timene fløy jeg gjennom tunnellene i rekordfart for meg, på 24-timers. En annen gang fikk jeg ernæringsfysiolog og storløper på mellomdistanse, Ingvild Måkestad, til å lage en meny på 24 timers, og det ble altfor mye føde for meg. Hun ville jo erstatte nesten alt hun mente jeg forbrente, og det var ræva, bokstavelig talt. 😀 Jeg ble kvalm og spydde også. Jeg tror kroppen bruker energi og forbruker oksygen på å forbrenne maten, og at det kan gå på bekosting av prestasjon, om det blir for mye. Det er en balansegang, og individuelt, og påvirket av hva du gjør på trening, hva som er optimalt.
Men du som er vant til å få mat på langtur, er sikkert ekstra sårbar når du ikke får mat. For meg har det som sagt fungert veldig mange ganger kun på sportsdrikk, men nå har jeg jo forklart hvorfor jeg tror det har funket så godt for meg.
Så nå får du kutte ut all den derre spisingen på langtur! :-P;-) Noen ganger når jeg har løpt langtur med venner, hender det at de stopper på en butikk og kjøper cola og bolle, eller noe, på siste halvdel av turen. Da står jeg alltid over, og sier at “Nei, jeg vil ha mest mulig fettforbreningstrening på turen, så jeg vil ikke ødelegge med å tilføre masse karbohydrater”. Det blir ofte litt fliring, og så går de inn og handler, mens jeg jogger frem og tilbake utenfor butikken. Så der har du meg. Jeg liker å finne mine egne veier, og ikke følge saueflokken, ikke når den går utfor stupet, i hvert fall. 😛
Følger du meg? Høres det realistisk ut for deg, alt jeg svarer her, eller synes du jeg er vel nerdete?
Jeg må tilføye at mye av det jeg skriver her, ikke er noe jeg har lest eller lært noen plass. Jeg har vel nærmest erfart og grublet meg frem til det, ved å bruke kjent kunnskap om fysiologi og treningslære, og tenkt at da er det logisk at det må være slik som jeg beskriver det. Så det er altså ikke kjent lærdom, men mer sånt som jeg har konkludert med på egenhånd. Jeg tar forbehold om det; for meg høres det logisk ut alt sammen, men jeg kan jo ta feil. Mye tyder i hvert fall at det har fungert for meg, å gjøre det slik.
Sportslig hilsen coachen