bakgrunnsbilde flekkbakgrunnsbilde flekk
kunnskapslab

fart og puls på terskel

1) – Er terskelpuls og terskeltreningsfart det samme? Dette var et spørsmål jeg fikk av en av dere i dag. Et annet spørsmål jeg fikk, var:

2) – Er det riktig at pulsen ikke kommer opp til terskelpuls på intervall-løpingen?

Svar 1): Nei, terskelpuls er pulsen ved anaerob terskel (AT), mens terskeltreningsfart er den vi har beregnet utfra testløpet, og den ligger i et område rett under terskelpulsen.

Svar 2): I praksis vil den som regel komme opp til AT på slutten av terskeltreningen, og da særlig på langintervaller, eller hvis det er mange drag på kortintervaller, og med korte pauser. I mange tilfeller vil pulsen ikke kommer opp til AT-puls, og det er helt ok. Det et også ok å presse ekstra / øke intensiteten på siste drag, slik at man kommer opp på AT-puls, og til og med over, helt på slutten. La dagsform, overskudd og lyst styre dette!

Terskeltreningen har til hensikt å flytte terskelen oppover: Det vil si nærmere makspuls, pluss at farten ved AT-puls (og ved andre pulsverdier) øker, pluss at også pulsen ved AT øker. Dette gjøres best ved å legge innsatsen like under AT: Da jobbes den oppover som beskrevet.

Om innsatsen legges på terskelpuls og like over, gir det dårligere effekt på terskelløft, men til gjengjeld er i større grad over på VO2-max-trening, og på melkesyretoleransetrening. Det er viktigere parametere på de korteste langdistansene og på mellomdistanse, men det øker skaderisikoen og restitusjonstiden betraktelig. Alt i alt vil dere få større utbytte og fremgang av å holde dere under terskel på 98 % av terskeltreningen. Og de 2 % med anaerob trening (uten nok oksygen/over AT) kommer nok av seg selv.

Ønsker dere en god dag videre, og god trening!