bakgrunnsbilde flekkbakgrunnsbilde flekk
Per gunnar smiler bredt etter et løp

Per Gunnar Alfheim

Hei, Jeg heter Per Gunnar Alfheim, jeg er Gift med Tone, har tre voksne barn, to barnebarn, enebolig på Søreidgrend i Fana (Bergen) og har to hunder.

Eier og driver PG Treningslab.

Født 9. august 1959. Er 184 cm høy, og veier 98 kg i 2019. Veide 87-88 kg da jeg var på høyden av min løpskarriere, og var med det 15-25 kg tyngre en de jeg konkurrerte mot om pallplasser. Beholdt svært god form opp i relativt høy alder: Fikk 2. plass i internasjonalt 100 km løp, og 5. plass i internasjonalt 48 timers løp kun tre uker senere, 2-3 måneder før jeg fylte 50 år. Har målt hvilepuls på 29, men den har for det mest lagt på 32-34. I dag er den på 37.

Min idrettslige bakgrunn og mine meritter som løper

Med på landslaget i ultraløping (100 km og 24-timers) fra 2004 til 2006.

Har løpt 315 km non-stop på 48 timer.

Har mange 1. -, 2. og 3. -plasser i internasjonale ultraløp, både 100 km, og på 24 timers løp, og det samme i svært mange lokale løp fra 4,3 km og opp til 100 km.

Har løpt 150 maraton og 49 ultraløp, med en snittlengde på 12,6 mil. Ultraløpene ble løpt fra 1999 til 2016, altså 49 stk. på 17 år.

Har løpt totalt nesten 1000 konkurranser, fra 3000 meter og opp til 48 timers (non-stop).

Har gjennomført 3 stk. fulle triatloner.

Har også deltatt i flere sykkelritt og langrenn.

Har vært en svært aktiv konkurranseløper helt fra 1992 til 2016, innen et bredt spekter av distanser og øvelser.

Den legendariske storløperen, Jan Fjærestad, har vært min personlige trener, og det samarbeidet gav meg enda mer kunnskap om det å lage gode treningsprogrammer, og å trene effektivt.

Jeg deltar fremdeles i 2020 i løp opp til og med maraton, og et og annet ultraløp.

Oppsummert: 28 år med trening hver dag i snitt.

Har gjennomgått A-kurs for treningsledere, og det har vært greit å ha «i bunnen» når jeg siden med stor interesse har slukt “tonnevis” med treningsrelatert litteratur – både i bøker, i blader og på nett: Treningslære, idrettsfysiologi, anatomi, kosthold, skadebehandling, egenutvikling, motivasjon med mer.

Gjennom ca. 8 år (fra en gang på 90-tallet) var jeg den mest-skrivende treningsdebattanten på kondis.no, med 4-sifret antall innlegg.

Har vært skribent i bladet Kondis i en årrekke, og har blant annet hatt reportasjer etter egen kondisjonstesting, med omfattende analyser, i både Oslo (Norges Idrettshøyskole) og Bergen (Nutec), og en rekke reportasjer med analyser fra mine egne deltagelser i maratonløp, ultraløp, Ironman triatloner og sykkelritt.

To store skap fulle av pokaler og utmerkelser innen langdistanseløping, bærer vel bra bud om at jeg har erfaring som få andre. Jeg har med ekstrem entusiasme gjennom 27 svært aktive år (pr. 2019) eksperimentert og lest meg til stor praktisk og teoretisk kunnskap om treningslære, både fysiologisk og metodisk.

Blant annet fikk jeg – som første nordmann – en utmerkelse for å ha rundet 5000 løpte km i ultraløp.

Bortsett fra en slimposebetennelse i hoften, og en seneskjedebetennelse, begge deler første tiden da jeg begynte å løpe, har jeg unngått skader forårsaket av treningsbelastning. Det har blitt en skulder av ledd, et par fingre som har knekket og et ribbensbrudd, men i alle tilfellene ble det maksimalt tre dager uten trening.

For liste over ultraløp med full status, se her.

per gunnar med hendene i været og smilet på plass etter et løp